Kan inte nå servern

Systembolaget LogoDryckesauktioner

Exklusivt och klassiskt i årets första dryckesauktion

Till katalogen >
Efter ett exceptionellt 2018 inleder dryckesauktionerna 2019 med sin hittills största enskilda auktion. I över 1600 utrop finner vi allt från mogna viner i det lägre prisspannet till de mest exklusiva buteljeringar dryckesvärldens har att bjuda på. Bland dyrbarheterna finns flera poster med Domaine de la Romanée-Conti, både i enstaka flaskor eller i obrutna lådor. Romanée-Conti från årgång 1996 står i vinkategorin för högsta utropspriset: 100 000 kronor för en flaska.

Traditionsenligt står kategorin Bordeaux för flest antal poster. Från högerstranden Le Pin, Petrus, Lafleur och Cheval Blanc som tar upp kampen med grannarna från vänsterstranden: Margaux, Lafite Rothschild, Latour, Mouton Rothschild och Haut-Brion. En parad av stor Bordeaux från ett flertal klassiska årgångar. Här finns 1990-talsviner redo att börja avsmakas liksom 2000-talsviner med framtiden för sig. För vän av mognad startar årgångsserien med Château Latour 1934. Äldst i auktionen är annars en Madeira Tarantês från 1877.

Över till starkvarorna hittar vi en ansenlig avdelning med den mest klassiska av destillat: cognac. En dryck med stort användningsområde; från druvkrispig och tidlös drinkbas till fatelegans och kontemplativ njutning. Cognacens nemesis, whisky står för ett imponerande utbud, som vanligt med tyngdpunkt i Skottland. Av de fler än 300 posterna får vi ett fint bevis på det stora svenska whiskyintresset. Här hittar vi The Macallan i flera sällan sedda äldre årgångar med 1938 som toppnummer. Från Islay: Black Bowmore och Bowmore Gold, två unika buteljeringar destillerade 1964. Men framför allt visas här den bredd som också kännetecknar det svenska whiskyintresset, liksom dryckesintresset i stort.

Välkommen till dryckesauktionen Auktion 4–6 mars

För konditionsrapport kontakta specialist
Johan Blanche
Johan Blanche
Värderingsansvarig Vin & starkvin
+46 (0)8 503 327 54
Patrik Nordström
Patrik Nordström
Värderingsansvarig Destillat
+46 (0)8 503 327 54

Johan Blanche

Johan har 30 års erfarenhet av exklusiva viner, dryckesprovningar och rådgivning kring vinlagring. Han är även författare av Olivoljeguiden och har arbetat som konsult inom livsmedelsbranschen och som sommelier. Johan värderar vinerna inför auktionerna.

Patrik Nordström

Patrik har en bakgrund som whiskyentusiast, på tidiga 1990-talet medgrundare till nu nedlagda Stockholm Single Malt Society. Han har 20 års erfarenhet från Systembolaget där han bland annat varit dryckesutbildare sedan början på 2000-talet. Patrik är också arkeolog och arkeologihistoriker med ett antal publikationer bakom sig.