Kan inte nå servern

Systembolaget LogoDryckesauktioner

Efter en trio rekordstora auktioner säsongsavslutar dryckesauktioner med bredd och finess

Till katalogen >

Champagne går i täten i över 270 poster medan Bordeaux nätt och jämt håller undan för Italien som i över 120 poster visar upp både den bredd och djup som gjort detta solvarma vinland särdeles älskat i Sverige. Här möter årgångar från 1947 till 2015. Från Toscana kan vi lyfta två skilda tolkningar av prestigeviner: Från den tidigare i år bortgångne Gianfranco Soldera och hjärtat av Toscana kommer kompromisslösa sangioveseviner av en lika envis som frispråkig vinmakare. Från Bolgheri ute vid kusten en post på 12 flaskor och ett djupdyk i en supertoscanares utveckling över tid – en obruten vertikal Ornellaia från 1997 till och med 2008. Från klassiska Bordeaux och Bourgogne möter viner i hela prisskalan, från långlagringsprojekt till fullt mogna viner. Lämnar vi ”gamla världen” hittar också viner från större delen av den vinodlande världen. Till ”nya världen” får vi väl räkna in Sverige, som för ovanlighetens skull i auktionerna representeras av två poster där ett sött rött Icewine från Sörmland sticker ut, tillverkad på cabernet franc och höstvarma årgången 2006.

Av destillat ligger tyngdpunkten som vanligt på skotsk whisky, nu med över 170 poster. Också här är bredden slående. Den nyfikne whiskyälskaren har mycket att upptäcka. Här kan nämnas The Macallan ”Private Eye” buteljerad 1996 till 35-årsjubileumet av det på alla sätt brittiska satirmagasinet med samma namn, med karaktäristisk etikett av illustratören Ralph Steadman. Islay visar också upp en ovanlighet. I en tidig buteljering från Blackadder ser vi här en 31-årig buteljering av Bruchladdich 1964, ett av få fat destilleriet släppte till fristående buteljerare och samtidigt ett färgäkta exempel på vad Sherryfat kan göra med whisky.

Trevlig sommar!

För konditionsrapport kontakta specialist
Johan Blanche
Johan Blanche
Värderingsansvarig Vin & starkvin
+46 (0)8 503 327 54
Patrik Nordström
Patrik Nordström
Värderingsansvarig Destillat
+46 (0)8 503 327 54

Johan Blanche

Johan har 30 års erfarenhet av exklusiva viner, dryckesprovningar och rådgivning kring vinlagring. Han är även författare av Olivoljeguiden och har arbetat som konsult inom livsmedelsbranschen och som sommelier. Johan värderar vinerna inför auktionerna.

Patrik Nordström

Patrik har en bakgrund som whiskyentusiast, på tidiga 1990-talet medgrundare till nu nedlagda Stockholm Single Malt Society. Han har 20 års erfarenhet från Systembolaget där han bland annat varit dryckesutbildare sedan början på 2000-talet. Patrik är också arkeolog och arkeologihistoriker med ett antal publikationer bakom sig.