Kan inte nå servern

Stockholm i mitt hjärta

Huvudstadens utsikter och vyer har alltid förtrollat stora svenska konstnärer, som ständigt återkommer till detta älskade motiv. Folkliv, soluppgångar, sommarnätter, spårvagnar, staden i vinterskrud, staden som symbol för nationalromantik eller modernismens framväxt. Stockholm förr och nu, Skansen och malmarna, romantiska bilder och skildringar av den moderna staden och Stockholms unika läge, omgivet av vatten.
Temaauktionen ”Stockholm i mitt hjärta” innehåller 40 finstämda och differentierade skildringar i olika stilar och prisklasser av några av våra mest älskade konstnärer, men även några som märkligt nog fallit i glömska. Här finns verk av konstnärer som Albin Amelin, Oskar Bergman, Bertel-Bertel Nordström, Louis Sparre, Olle Hjortzberg, Birger Ljungquist, Gustav Rudberg och inte minst Helmi Sjöstrand. Hon är just nu aktuell i och med Waldemarsuddes stora utställning ”Ljus över hav och land – Önningebykolonin på Åland”, vars utställningsaffisch pryds med ett av hennes verk.

Representerad finns även Åke Johansson, som Emma Zorn samlade på och som under flera år målade i Anders Zorns ateljé vid Södermalmstorg i Stockholm. Värd att nämna är likaså Åke Nothberg, som skapat finstämda skildringar av Stockholm och som representerade Sverige på Venedigbiennalen 1926. En annan intressant konstnär är Mona Johansson, som representerade Sverige på Biennalen i Bradford, England, 1970 och 1972.

Den rika floran av målningar på auktionen bjuder på en upplevelse av konstnärernas samtid och en nostalgisk resa. De flesta av dessa konstnärer finns även representerade på Sveriges främsta museer.

 
38 föremål